Podziel się wrażeniami!
Witam,
raz jeszcze poruszę temat dvb-t.
Otóż podłączyłem antenę pokojową szerokopasmową ze wzmacniaczem 28dB do TV. TV posiada tuner MPEG-4. Mieszkam na Ursynowie (Wwa) i wg mapki Emitela jestem w zasięgu nadajnika z PKiNu (niestety nie mam bezpośredniego widoku na iglice).
Uruchomiłem autowyszukiwanie cyfrowe i....nic
Chciałem wprowadzić parametry ręcznie ale...
programowanie cyfrowe->
- autoprogramowanie cyfrowe
- sortowanie programow
- cyfrowe programowanie reczne - to menu jest wyszarzone a help podaje informację:dostepne tylko przy ustawieniu "naziemna".
I teraz moje pytanie - jak ustawić "naziemna"? Ew co jeszcze trzeba ustawić aby odebrać sygnał dvb-t?
Dodatkowo, dzisiaj kolega powiedział żeby przestawić lokalizację TV z "polska" na "niemcy" bo u nas dvb-t jest dostępne nieoficjalnie i odbiór jest zablokowany w TV. Przestawiłem ustawienia lokalizacji ale to też nie pomogło.
pozdrawiam i liczę na pomoc
mike
Dla W4000 ustawienia na Polska działają bez problemów dla DVB-T z Warszawy, nie wiem czemu W4500 miałby mieć to wyłączone. W przypadku Ursynowa bezpieczniej jest chyba celować w Raszyn niż w PKiN - sygnał powinien być od pewnego czasu nadawany jednocześnie z obu.
Niestety mam wrażenie, że wysokie bloki (żelbetonowe przeszkody na drodze sygnału) bardzo utrudniają odbiór DVB-T chyba, że antena jest na dachu.. Ursynów nie jest więc najlepszym miejscem do sprawdzania odbioru. Odbiór EmiTelowego multipleksu na Olszynce Grochowskiej jest bardzo dobry (ale, pomijając chmury/mgłę/smog, moja antena ma "widok" na PKiN).
Też mam TV z mpeg4 (40W4710) i odbieram telewizję cyfrową z nadajników naziemnych za pośrednictwem anteny zbiorczej, usytuowanej na dachu 3 pietrowego budynku, w okolicach południowo- wschodniej części W-wy. Dwa tygodnie temu, kiedy stroiłem TV, złapałem 4 pogramy TVN, TV4, Polsat i .... Polsat Sport HD test . - super odbiór!. Gdybym wczoraj próbował nastroić TV prawdopodobnie nic bym nie złapał, ponieważ odbiór wszystkich programów był fatalny (jakieś zakłócenia), ale dzisiaj obraz prawie jak z "n"-ki.
Strojenie ręczne nic nie daje, ponieważ ręcznie to można ustawić kanał np. 55 i dalej to już automat szuka stacji (brak możliwości przeszukania ręcznie - jak gałką w radiu )
Te zakłócenia zdarzają się dosyć często. Myślę, że z czasem pojawi się więcej programów, a jakość ulegnie poprawie. A, i jeszcze jedno. Z moich obliczeń wynika, że antenę mam skierowaną na PKiN, ale instalator twierdzi, że na Janki (Łapy) ponieważ sprawdzał to jakimś przyrządem. Czy mógł się pomylić?
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu