Podziel się wrażeniami!
Za 2 miesiące mam być gościem na ślubie i weselu bliskiego kolegi i będę tam szalał jako "drugi fotograf";). Tzn. oprócz wynajętego fotografa ja sam chcę zrobić kilka dobrych ujęć. W książce Scotta Kelby'ego pt. Sekrety Mistrza fotografii cyfrowej jest cały rozdział na ten temat i w wolnych chwilach go studiuje, jednak mam prośbę do znawców tematu o udzielenie mi (i innym forumowiczom) kilku bezcennych wskazówek czy trików, które mogą być przydatne. Wiem, że Kris zajmuję się fotografią ślubów/wesel dlatego mam nadzieję, że się tu odezwie. Sprzęt jakim w tej chwili dysponuję jest w stopce i proszę brać to pod uwagę przy udzielaniu rad:).
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo obszerny temat, ale proszę o garść wskazówek, o których należy pamiętać, może "przepisów" na ciekawe ujęcia:). Niemal każdy fotograf tym się zajmujący ma jakieś swoje drobiazgi i idee, które warto naśladować. Gdyby powstał tu taki mały poradnik na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny:).
siekacz napisał(a):
ale on będzie gościem ślubu, który cyknie parę zdjęć - nie fotografem ślubnym
A ja byłem świadkiem jak ksiądz zabronił robić zdjęcia gością, i jak pogonił fotografa który niekoniecznie wiedział gdzie można włazić a gdzie nie
To ciekawe co mówicie o fotografowaniu podczas Mszy. Kiedyś widziałem u jakiegoś fotografa ślubnego "pozwolenie Kurii na dokumentowanie Liturgii" i zastanawiałem się do czego to potrzebne. Chyba jednak na wszelki wypadek zagadam do proboszcza na miejscu.
Skoczek napisał(a):
Chyba jednak na wszelki wypadek zagadam do proboszcza na miejscu.
Skoczek napisał(a):
Kiedyś widziałem u jakiegoś fotografa ślubnego "pozwolenie Kurii na dokumentowanie Liturgii" i zastanawiałem się do czego to potrzebne.
Dlaczego śliski? Miałeś jakieś ciekawe zgrzyty z tymi sprawami? Podziel się doświadczeniem:)
Skoczek napisał(a):
Dlaczego śliski?
kris napisał(a):
Skoczek napisał(a):
Dlaczego śliski?
wiesz, gdzie temat wiary i pieniędzy tam łatwo o iskrę![]()
a ja mam taką legitke wydaną przez Komisję ds. Liturgii i Duszpasterstwa i podobno działa wszędzie, tylko co ja sie musialem wynudzić na "kursie" to moje
mniejsza o to....Skoczek napisał(a):
chyba temat Kościoła i pieniędzy, jeśli dobrze rozumiem
temat śliski, a ja jeszcze nie spotkałem się żeby ksiądz kogoś wyprosił bądź kazał pokazać papierek. 'Nie wyobrażam sobie sytuacji gdy na moim ślubie np. mój dziadek podchodzi z aparatem żeby pstryknąć fotke swojemu wnukowi i ksiądz każe mu opuścić kościół.
Ja rozumiem że nie wystarczy opłacenie nauk, opłacenie ceremonii oraz przybranie kościoła oraz ofiara na mszy można jeszcze zarobić na zdjęciach
no offense please...
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu