Podziel się wrażeniami!
Witam
Jestem przykładowo w trybie A (aperture) lub S (shutter) mam ustawione czas=1/30s, f=5. Załączam lampę błyskową (wybieram z menu użyj lampy błyskowej). Dlaczego po wybraniu lampy nie zmieniają się parametry t lub f? Wybranie lampy powinno zmniejszyć czas (tryb A) bo przecież będzie obiekt oświetlony flashem?
Jak działa lampa? Czy dobiera ona siłę błysku automatycznie? W zależności od ustawien czasu i przysłony?
Faktycznie pomyliłem się z tym EV. Aparat mialem ustawiony na tryb priorytetu przysłony a nie czasu. Czyli twierdzicie ze dla iso1600 bez lampy i 1600 z lampa bedzie ta sama ekspozycja. Nie chodzi mi o przeswietlenie zdjecia tylko zrozumienie zasady dzialanie lampy.
Dokładnije to nie rozumiem dlaczego jak jest tryb auto ISO to ISO jest zmieniane na niższe, a jak już jest ISO zablokowane, to nie ma zmiany np. czasu. Bo przecież aparat też powinien zmniejszyć czas o 3EV, jeżeli zmiejsza ISO?
Zmiana czasu będzie, o ile nie otworzysz lampy błyskowej. Jeśli masz ustawiony "błysk wypełniający" aparat nie ustawi czasu dłuższego od 1/30s.(przynajmniej mój RX100M4 nie chce inaczej).
Przestaw sobie tryb błysku na "SLOW" albo "REAR" i zobaczysz, że przy zablokowanym ISO, aparat zacznie kompensować ekspozycję wydłużeniem czasu naświetlania.
Pamiętaj też, że moc lampy również się zmienia (mam wrażenie, że zupełnie nie bierzesz tego pod uwagę).
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu