- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
dyfuzor do lampy hx100
Może ktoś wie jaki i gdzie kupić dyfuzor do wbudowanej lampy do sony hx 100.
Zg dzieki za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mikolaj napisał(a):
Może ktoś wie jaki i gdzie kupić dyfuzor do wbudowanej lampy do sony hx 100.
Zg dzieki za pomoc
Też byłbym zainteresowany takim dyfuzorem, ale obawiam się że nie ma czegoś takiego w sprzedaży. Chyba poszukam mlecznego przezroczystego pudełka po kliszy analogowej i sam sobie zrobię dyfuzor
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zamówiłem coś takiego:
Dyfuzor uniwersalny MQ-B3 do lamp Pop-up
Dam znać co to warte i czy cokolwiek zmienia.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mikolaj napisał(a):
Zamówiłem coś takiego:
Dyfuzor uniwersalny MQ-B3 do lamp Pop-up
Dam znać co to warte i czy cokolwiek zmienia.
Pozdrawiam
Hej Mikołaj - testowałeś już ten dyfuzor?
Ja trochę testowałem z pudełkiem po kliszy, które bezpośrednio nakładałem na lampę. Samo pudełko zmiekcza cienie w niewielkim sopniu, dla tego założyłem jeszcze dodatkową białą nakrętkę - wtedy efekt zmiękczający cienie był większy. Zauważyłem też, że taka nakrętka przy fotografowaniu w trybie makro na najkrótszej ogniskowej nieźle niweluje cień obiektywu, różnica jest ogromna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć
Tak
Nie jest źle , nawt daj się to wsunąć na wypustke pod lampą.
Ładnie zmiękcza śfiatło lampy może nie tak jak pełny dyfuzor na lampe ale da sie działać
pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja zrobiłem dyfuzor z buteleczki po Actimelu - na boku wyciąłem otwór na lampę, na którą bezpośrednio nakładam dyfuzor i trzyma się bez żadnych dodatkowych gumek i zaczepów.
Poniżej zdjęcia prezentujące efekt działania dyfuzora - siła błysku lampy dokładnie taka sama w obu zdjęciach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
MBgryf napisał(a):
Ja zrobiłem dyfuzor z buteleczki po Actimelu - na boku wyciąłem otwór na lampę, na którą bezpośrednio nakładam dyfuzor i trzyma się bez żadnych dodatkowych gumek i zaczepów.
Poniżej zdjęcia prezentujące efekt działania dyfuzora - siła błysku lampy dokładnie taka sama w obu zdjęciach.
Według mnie siła błysku nie była taka sama. Aby to stwierdzić musiałbyś użyć lampy w trybie manualnym z siłą błysku ustawioną na stałe. Dyfuzor tego typu na pewno rozproszy światło, spowoduje, że jest większa powierzchnia świecenia, światło rozchodzi się w różnych kierunkach, odbija się od różnych powierzchni i staje się miększe. Natomiast dyfuzor zabiera pewną ilość światła z powodu przejścia światła przez jakąś nieprzezroczystą powierzchnię - to po pierwsze. Po drugie światło się rozprasza. Dlatego aby prawidłowo naświetlić scenę lampa musi błysnąć mocniej. Przy większych odległościach lampie z dyfuzorem zabraknie mocy aby poprawnie oświetlić scenę.
Ja nie neguję używania dyfuzora, nawet zachęcam do korzystania z niego, do kombinowania, jak w ciekawy sposób oświetlić scenę. Należy jednak pamiętać o stratach światła szczególnie przy korzystaniu z tak małych lamp błyskowych.
Przy okazji na załączonym obrazku najprawdopodobniej zastosowany był automatyczny balans bieli. Aparat wiedział, że będzie naświetlał z lampą błyskową i dlatego był przygotowany na inny kolor. Rada na przyszłość - trzeba zastosować kawałek niebieskiej folii wewnątrz dyfuzora albo fotografując z dyfuzorem ustawiać ręczny balans bieli na jakieś 3600K - 4200K.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
piotruso napisał(a):
MBgryf napisał(a):
Według mnie siła błysku nie była taka sama. Aby to stwierdzić musiałbyś użyć lampy w trybie manualnym z siłą błysku ustawioną na stałe.
Zdjęcia były robione w manualnym trybie lampy z ustawioną siłą błysku na 0 (standardową) zakres regulacji siły błysku z HX100V jest od -2 do +2 więc mam jeszcze trochę zapasu w sile błysku lampy.
Masz rację balans bieli był na auto dlatego kolorystyka i temperatura barwowa jest inna. Pokombinuję jeszcze z ręcznym ustawieniem balansu bieli i ewentualnie z tą niebieską folią - dzięki za radę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
gdzie udało ci się kupić adapter 58 mm do tego sonego?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mikolaj napisał(a):
gdzie udało ci się kupić adapter 58 mm do tego sonego?
Pozdrawiam
Adapter kupiłem na allegro, podaję Ci linka do aukcji (4 dni do końca)
http://allegro.pl/sony-hx100v-adapter-n ... 60547.html
Pozdrawiam
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu