Podziel się wrażeniami!
Czy we wszystkich telewizorach Bravia, które posiadają tuner DVB-T i DVB-C jest tak, że na jednej liście kanałów nie można jednocześnie zapisać kanałów z tunera DVB-T oraz DVB-C?
Z tego co kojarzę tak właśnie jest. Dopiero po przełączeniu trybu pracy na dany tuner, można korzystać z jego funkcjonalności.
Tego się spodziewałem. Sam korzystam tylko z DVB-T więc mnie ten problem nie dotyczy.
Nie wiem jak z TV innych firm, ale uważam, że w tej kwestii Sony się niestety nie popisało. Operator kablowy bowiem, który nadaje w paśmie swoje multipleksy w DVB-C może dodać w "kabel" multipleksy DVB-T nadawane z pobliskiego obiektu nadawczego i wtedy jeśli ktoś ogląda DVB-C przy użyciu wbudowanego tunera w Bravi to już kanałów nadawanych w DVB-T nie obejrzy, bo będzie musiał wyszukiwać ponownie kanały zmieniając rodzaj tunera jednocześnie tracąc poprzednią listę kanałów.
Po pierwsze, podłączenie do telewizora anteny anteny odbierającej telewizję naziemną i kabla od telewizji cyfrowej wymagałoby dwóch gniazd antenowych. Telewizor (chyba większość na rynku z wyjątkiem tych posiadających tuner telewizji satelitarnej) posiada tylko jedno wejście antenowe. Można pod nie podłączyć rozdzielacz sygnałów. Taka mała puszka do której z jednej strony podłączamy kabel od naziemnej i kablowej, z drugiej kabel do telewizora. Tylko ta puszka nie puszcza obu sygnałów jednocześnie - może tylko jeden na raz. Aby zmienić źródło, musimy ręcznie przełączyć tryb pracy z naziemnej na kablową. Przełącznik znajduje się na puszcze. Sygnał telewizji naziemnej i kablowej jest inny. Połączenie tych sygnałów wymagałoby ingerencji w któryś sygnał i konwertowanie jego na jeden standard. Do konwersji sygnałów dobrych jakościowo (czyli "ważą" odpowiednio dużo) jest potrzebny dosyć mocny komputer. W przypadku telewizorów jest to po prostu nie opłacalne.
Rozwiązanie z dwoma osobnymi wejściami antenowymi w telewizorze mogłoby pomóc. Jednak nie jestem inżynierem, nie znam szczegółów dotyczących tunerów i rozdzielania sygnałów.
Co do przesyłania sygnałów w jednym przewodzie to da się w jednym kablu przesyłać zarówno sygnał analogowy czy sygnał cyfrowy, czyli DVB-T lub DVB-C bowiem wszystkie te sygnały są przesyłane w tym samym zakresie częstotliwości tylko w różnych kanałach . Służą do tego zwrotnice antenowe.
I tak mamy na przykład dwa kable. W pierwszym kablu przesyłany jest sygnał DVB-T na np. kanale C28, a w drugim sygnał DVB-C na dość daleko oddalonym kanale C55.
Potrzebna jest w takim wypadku zwrotnica antenowa kanałowa selektywnie strojona w której:
Wejście 1 będzie zestrojone na C28
Wejście 2 będzie zestrojone na C55
Na wyjściu takiej zwrotnicy otrzymamy sygnał w którym zawarte są sygnały C28 (DVB-T) oraz C55 (DVB-C) i taki sygnał możemy podłączyć do głowicy TV.
Przełączniki ręczne, o których piszesz często są stosowane w przypadku gdy kanały są położone bardzo blisko siebie czyli np. na C33 jest sygnał DVB-T, a na C34 sygnał DVB-C. Zrobienie takiej zwrotnicy dla instalacji indywidualnej jest bardzo kosztowne gdyż taka zwrotnica ze względu na blisko sąsiadujące kanały musi być bardzo selektywna, co wcale bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy nie jest łatwe.
Co innego w jest w sieciach kablowych, gdzie taka sieć składa się ze stacji czołowych i sygnał DVB-T na odpowiednim kanale (częstotliwości) można wrzucić do jednego kabla z sygnałem DVB-C oraz sygnałem analogowym.
Dlatego to, że odbiorniki mają jedno wejście to nawet lepiej. To że akurat nie można na jednej liście zaprogramować jednocześnie kanałów DVB-T oraz DVB-C należy upatrywać w oprogramowaniu odbiornika.
arik92 - bardzo przydatne i fajne informacje. Nie wiedziałem o tej możliwości, fajnie że napisałeś to.
PS
Rozwiązałeś jedną z moich zagadek, do której zabierałem się przez parę miesięcy
Pozdrawiam,
Zimny.
Zimny, a co to za zagadka?
Długo by tłumaczyć. Pośrednio związana z tunerami telewizyjnymi. Rozwiązanie dostosowane do wykończenia domu kolegi, monitoring, telewizja przemysłowa itp. Ułożenie tego wszystkiego było bardzo skomplikowane, brakowało jednego ogniwa. Teraz już działa poprawnie Więc jeszcze raz dziękuję
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu