Podziel się wrażeniami!
Witam,
od momentu premiery jestem szczęśliwym posiadaczem KDL32EX720, generalnie jestem mega zadowolony.
Natomiast jest jedna rzecz z którą nie mogę sobie poradzić....kablówka cyfrowa (z Legionowa).
O ile analog i testowy przekaz DVB-T puszczony kablówką działa pięknie, tak nowość w tej firmie przekaz cyforwy DVB-C nie działa poprawnie.
Kablówka koduje sygnał Conaxem, daje własny dekoder Technisat HD4CX. Kupiłem moduł CAM Neotion do obsługi tego standardu. Moduł nowy, sprawny.
O ile poprzez dekoder wszystko działa (choć na początku nie działało, wywalało bład karty smart, wymienili mi dekoder od tej chwili jest ok), to poprzez moduł już nie działa poprawnie.
Przede wszystkim brak jest EPG, wypróbowałem już prawie wszystkie regiony w Bravii, dla róznych regionów odkodywane są różne kanały (nawet takie które nie mam w swoim pakiecie), nie działają natomiast wszystkie kanały które powinienem mieć.
Kablówka umywa ręce bo mówi, że nie wspiera modułów. Na początku jeszcze wszystko działało, odkąd zgłaszałem problem z kartą dostępową i dekoderem poprzestawiali wszystko u siebie i teraz nie działa.
Zwróciłem uwagę na jedną rzecz, która wg mnie może być przyczyną problemu: Dekoder łapie kanały o równych częstotliwości 762MHZ, 768MHZ i tak dalej. Tuner w Bravii natomiast łapie kanały na nierównych częstotliwościach np 761.977MHZ. Modulacje i inne parametry są takie same.
Ponadto po jakimś czasie nie działa już nic, tak jakby przegrzewał się moduł, karta? )po wyjęciu karty z modułu jest bardzo gorąca).
Moje pytanie jest następujące? Czy to możliwe że tuner DVB-C w Bravii nie działa prawidłowo i się rozstroił? Co zrobić? Jednego dnia siedziałem nad regionami z 3 godziny, nie chce pisać że wypróbowałem wszystkie ale napewno większość, zawsze tak samo - automatyczna inicjalizacja, zmieniam region, robie autoprogramowanie i jest coraz to inaczej a złotego środka żeby działało wszystko przez moduł nie znajduję najbardziej zalezy mi na EPG, w dekoderze łapie poprawnie, tutaj nie chce nawet ruszyć:/ Może ogólnie EPG w DBV-C Bravii nie działa?
Jestem trochę załamany, od miesiąca walczę z kablówką i telewizorem. Telewizor ma służyć rodzicom i ma być obsługiwany jednym pilotem, kablówka nie chce mi pomóc.
Czy ktoś miał podobnie?
Jakieś porady? Specyficzny region, ustawienia ręczne?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na jakieś porady.
Kamil
powiem tak mam kablowke po dvb c
i nie mam z nia zadnych problemow lapie mi kanaly na pelnch czestotliwosciach - u mnie np 645 itp
z tym ze ja nie mam zadnego ekstra dekodera itp wszstko odobiera mi sam tuner w tv..
Witam
Powodów takiego zachowania sprzętu może być dużo i na początek życzę Ci cierpliwości bo na pewno się ona przyda. A teraz do konkretów:
- czy sygnał nadawany przez kablówkę jest odpowiednio silny? Jeśli podłączasz po drodze kolejne urządzenie to przy słabym sygnale mogą pojawić się pewne problemy. Obejrzyj jakość i oceń choć "na oko" czy problemem nie jest sam przewód lub któreś z wejść/wyjść.
- czy sprzęt którym dysponujesz sprawdziłeś u kogoś po sąsiedzku kto ma tą samą kablówkę? Sprawdź chociaż sam dekoder. Być może nie chce on poprawnie współpracować w takim akurat połączeniu.
- spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne w telewizorze. Metoda ta podobna jest trochę to resetowania komputera jak zawiesi się windows ale zaskakująco często pomaga na różne niedogodności.
Pozdrawiam
cogito
Dziękuję za odpowiedzi
Odnośnie pytań
1. Sygnał jest bardzo silny (95-100%, tak samo z jakością sygnału)
2. Dekoder jest sprawny, sprawdzałem na dwóch innych gniazdach w domu - temat dekodera możemy zamknąć bo przez niego wszystko jest ok
3. Przywracałem ustawienia fabryczne też już parę razy
Jedna rzecz która teraz rzuca mi się w oczy, mianowicie bandrate sieci który powinien wynosić 6900MHZ (taki jest w dekoderze), natomiast tuner w Bravii ustawia się na 6940MHZ i nie można za cholerę tego edytować - kanały na nim wykrywa ale nie wszystkie działają (przykładowo TVP1, TVP2, TVP Info które powinny być na czestotliwosci 762MHZ (takie są w dekoderze i tam działają) a Bravia wykrywa je na 761.977Mhz) - boje się że mam rozstrojony tuner.
Właśnie nad tym siedzę i szukam regionu w którym bandrate można ustawić ręcznie.....
Tuner działa nieco inaczej niż wiele osób uważa i nie jest oczywiste że Twój ma jakąś wadę. Przykładowo radio strojąc na jakimś starym sprzęcie kręcisz gałką aż trafisz na konkretne pasmo. Tuner tv zachowuje się podobnie. To że tv pamięta dokładnie jakiś kanał na danym paśmie nie oznacza tego że jest to idealnie takie pasmo. Przy ponownym włączeniu danego kanału niektóre tunery "obcinają" z góry i z dołu pasmo aż do uzyskania wyniku dającego jak najlepszy rezultat. Dlatego też jeśli wynikiem jest u Ciebie 761.977Mhz to może to być efekt opisanego wcześniej działania. Inne urządzenie może z kolei wyświetlać dane z zaokrągleniem i stąd wyświetlana informacja jest nieco inna. 1Mhz to sporo i dlatego też urządzenia mają większą dokładność a przeciętny użytkownik nie zawsze wszystko widzi na wyświetlaczu bądź ekranie tv.
Poszukajmy dalej jakiegoś rozwiązania a jak nic nie uda nam się osiągnąć to pozostanie wezwanie serwisu.
Pozdrawiam
cogito
Sprawdziłem wszystkie regiony i wszędzie jest tak samo niestety.
W najlepszym przypadku wyszukuje mi wszystkie kanały (72) kablówki. Nie mam 5 kanałów z częstotliwości 762Mhz (TVP,TVP2,TVP INFO, TVP HISTORIA, TV POLONIA). Mam natomiast dwa kanały, których nie mam w pakiecie (COMEDY CENTRAL i POLSAT SPORT EKSTRA).
Najgorsze jest to że kablówkowy dekoder działa ok, mam wszystkie kanały które powinienem mieć. Dziwna sprawa. Kabel od kablówki ten sam, a kanały inne.
Cóż pozostaje mi walka z serwisami kablówki i Sony, może coś pomogą.
Jestem dobrej myśli
Dziękuję za odpowiedzi!
Nie ma sprawy Daj znać o postępach to może się czegoś nowego dowiemy.
Pozdrawiam i powodzenia.
cogito
fanie, że forum znowu działa
odnośnie mojego problemu ... sam się rozwiązał, tzn kablówka przyznała, że źle kodowała sygnał i "rozjeżdżał się w częstotliwościach" ... teraz wszystko działa oprócz EPG, być może i to się im "rozjeżdża"
Kablówka poszła także po rozum do głowy i sprzedaje oprócz dekodera także moduły, jak mi wpadnie do ręki taki moduł to przetestuje i sprawdzę czy jest w nim EPG
a tak poza tematem to fajnie że SONY wprowadziło VOD TVP teraz sony ma już dużo lepszą ofertę internet tv niż samsung, coraz bardziej podoba mi się ten telewizor
Fajnie, że wszystko się rozwiązało. Strasznie nie podoba mi się w Polsce podejście operatorów sieci kablowych do klienta i jakości usług. Ale konkurencja i teraz wymusza poprawę
Trzeba przyznać Sony, że ciągle rozwija swoje usługi - za co duży plus. Domyślałem się, że niedługo pojawi się TVP, ale nie spodziewałem się takiej oferty programowej 
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu