Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry. Niedawno kupiłem 65 calowy TV Sony x90k. Po zainstaliwaniu TV i wstępnej konfiguracji, stwierdziłem dwa upierdliwe problemy. Otóż po pierwsze, nie mogę/nie potrafię wyłączyć wygaszacza ekranu, który włącza się samoczynnie po 10minutach bezczynności i problem drugi, znacznie bardziej upierdliwy, otóż nie da się pilotem z tego TV, sterować dekoderem UPC 4k Box. Podczas procesu konfiguracji, pilot nie przechodzi prawidłowo procedury i w konsekwencji nie działa. Czy ktoś zna rozwiązanie w szczegolnosci, tego problemu z pilotem? Byłbym bardzo wdzięczny.
Jak włączy Ci się wygaszacz, to jakikolwiek klik na pilocie go nie wyłączą? U mnie tak działa. Jak masz najnowszy soft i po wyłączeniu na chwilę z prądu tv, dalej tak się dzieje, to chyba zostaje serwis.
Co do UPC, to może nie rozwiązanie, ale w pewnym stopniu obejście problemu - też mam upc, ale tylko dlatego, że sam internet miałbym drożej niż w pakiecie z tv. W ogóle nie podłączałem dekodera. Aplikacja UPC tv go (czy jakoś tak) działa naprawdę sprawnie. Nie widzę różnicy w jakości (i tak są chyba całe 3 czy 4 kanały w 4K). Wtedy działa wszystko z jednego pilota i jedno urządzenie mniej podłączone do prądu. Minus taki, że z głównych kanałów nie ma tvn i polsat. Więc jak jest to dla Ciebie do przeskoczenia, to może w tą stronę?
Dzięki za odzew. Otóż wygaszacz ekranu w tym TV oczywiście da się wyłączyć w sensie, że jak się już włączy, to mogę go bez problemu wyłączyć np. właśnie wciskając któryś z przycisków na pilocie. Chodziło mi o to, aby ten wygaszacz wyłączyć w sensie takim, żeby się w ogóle nie włączał. Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że w urzadzeniach wyświetlających treści na ekranie, nie ma możliwości konfiguracji wygaszacza, łącznie z jego całkowitą dezaktywacją.
Natomiast jeśli chodzi o brak obsługi dekodera przez tego nieszczęsnego pilota, to zaproponowane obejście problemu, nie do końca mnie satysfakcjonuje. Stety-niestety, niekoniecznie chciałbym godzić się i akceptować kolejne niedogodności i ograniczenia. Wychodzę z założenia, że w sytuacji kiedy kupuję i płacę za pelnowartosciowy produkt, to po prostu wszystko ma działać tak jak zareklamował, czy tam zadeklarował producent.
Jest to dla mnie nieakceptowalna sytuacja, że w TV marki Sony, nie działa taka podstawowa funkcja, jak parowanie pilota z dekoderem.
Niestety, wygląda na to , że albo jest to problem technicznie nie do przeskoczenia na miarę problemu z fizyki kwantowej, albo ludzie w Sony, którzy mogliby to ogarnąć, po prostu mają to w .upie. Oczywiście, bez zastanowienia obstawiam tę drugą opcję.
Rozumiem frustracje z tym dekoderem. Też miałem ten 4K od upc i faktycznie, szkoda że nie dało się sparować. Przykładowo nvidię shield rewelacyjnie obsługuje się pilotem od tv (wcześniej też lg) i praktycznie przestałem używać dedykowany.
Przejrzałem opcje w tv i faktycznie, nic nie znalazłem odnośnie wygaszacza, poza tym co ma się wyświetlać. Dla mnie akurat to jest dobra rzecz, bo też mam serię K, ale oleda. Więc mi pasuje działanie wygaszacza.
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu