Podziel się wrażeniami!
Witam czy ktos moglby mi pomoc jak wykonac fotografie bizuterii,posiadam statyw ,A300 oraz namiot bez cieniowy i nie moge ustawic ostrosci
Whooke, jeśli możesz wstaw proszę przykładową fotkę, tylko pamietaj żeby nie usuwać danych exif.
Oho!... to tak jak ja - albo tryb A albo tryb M
dobra, to może coś podpowiem:
Zawsze ustawiaj przesłonę na możliwie szeroko otwartą (tak, żeby była najmniejsza cyfra - na szerokim kącie dawaj 3,5 na zbliżeniu 5,6) (ten obiektyw ma dwa piki z wysoką rozdzielczością - lepszy na szeroko otwartej przesłonie i potem drugi, też dobry na przesłonie ok. f/11 - lepiej używać maksymalnie otwartej przesłony bo wtedy masz krótsze czasy naświetlania - można też zapamiętać jeśli ci się chce, że na 70mm najlepszy obraz jest przy f/16, chociaż ja bardzo bardzo żadko używam tego ustawienia przez wzgląd na długi czas naświetlania)
jeśli zależy ci na wyduszeniu największej rozdzielczości w tym obiektywie to ustaw szeroki kąt, 18mm, przesłonę na 3,5 i patrz na środek kadru
zdjęcia przy sztucznym świetle to ciężka sprawa... ISO 1600 lub 3200 ręcznie ustawiane, balans bieli też ręczny - poczytaj instrukcje, zrób zdjęcie konfiguracyjne na białej ścianie albo na suficie - potem wszystkie fotki będą ok (tylko nie zapomnij następnego dnia przestawić z powrotem na AWB ), tylko zaszumione... na pocieszenie powiem, że na odbitkach 10x15 szumów nie widać
obraz jest o zauważalnie gorszy na 70mm niż na 18mm (to po wyeliminowaniu rozmycia wywołanego ruchem aparatu i fotografowanego)
czas naświetlania powinien być krótrzy niż 1/ogniskowa*1.5 - trochę to dziwne, ale np. dla 70mm czasy naświetlania poniżej 1/105 sek. (np. 1/200) powinny dać ci zdjęcia wolne od poruszenia wywołanego ruchem aparatu
sprawdź czy masz włączoną stabilizacje
(prawy dolny róg aparatu)
Jak już ci się znudzi - kup Sony 50mm f/1.8 SAM - nie pożałujesz Dla mnie to było jak olśnienie. W końcu mogę robić swobodnie zdjęcia przy kolacji
ps. tabele rozdzielczości dla 18-70
Chciałbym zauważyć, że przy szerokim kącie nie uzyskamy odpowiedniej skali odwzorowania, a i zniekształcenia będą spore
czas naświetlania powinien być krótszy niż 1/ogniskowa*1.5 - trochę to dziwne, ale np. dla 70mm czasy naświetlania poniżej 1/105 sek. (np. 1/200) powinny dać ci zdjęcia wolne od poruszenia wywołanego ruchem aparatu
Aha... zapomniałem dodać, że moja lista tyczy się "ogólnej" fotografii kitem, a nie makrofotografii
Aha... zapomniałem dodać, że moja lista tyczy się "ogólnej" fotografii kitem, a nie makrofotografii
whooke napisał(a):
co do obiektywu standardowego to prawie zawsze mam zdjecie poruszone lub ciemne.Nie moge sobie poradzic z ustawieniami ,zazwyczaj robie zdjecia w trybie A dostosowujac przyslone
sky_walker dziekuje za rady napewno je zastosuje i posprawdzam ustawienia ,mam tylko male pytanko jakie ustawiac ISO prz swietle dziennym z takimi ustawieniami jak proponujesz , 200?
Przy fotografii produktowej zawsze używaj najniższej możliwej wartości ISO.
lajam wysle dzisiaj zdjecia gdyz wczoraj mialem problem ze skrzynką ,czy moga byc zmniejszone?
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu