Podziel się wrażeniami!
Mam parę pytań do bardziej doświadczonych użytkowników. W zasadzie to prośba o wyjaśnienie dosyć szerokiej kwestii: jak skutecznie i efektywnie nagrywać??? Nie powiem, mam z tym nie mały problem. Ostatnio nagrywałem urodziny mojej chrześniaczki. Generalnie było bardzo fajnie i dosyć śmiesznie. Ale na filmiku wyszło dużo gorzej i nudno... Nie kręciłem tego co trzeba, ręka mi się strasznie ruszała... No i później problem z obróbką. Jakiej długości kręcicie klipy, żeby później łatwo było tym wszystkim zająć się, ale żeby nie były za krótkie?
Nie wiem, czy jestem bardziej zaawansowany od Ciebie ale kilka rad z których korzystam mogę Ci dać.
1. Ostrożnie korzystaj z zooma
2. kręć raczej krótsze sceny niż dłuższe (chyba że będziesz się potem bawił w montaż)
3. Myśl jak filmujesz
Polecam ciekawą książkę - 5 tajników warsztatu filmowego. Z braku czasu póki co czytałem ją urywkami ale w sobotę postaram się przeczytać i może skrobnę jakąś recenzję...
Dołączę się do Waszego wątku. Ja mam z kolei pytanie o ostrość. Na jakiej zasadzie działa? Profesjonalnie to chyba nazywa się głębia ostrości. Chodzi mi o to, jak mam ok 3m przede mną jakąś postać, przed nią jest jakiś krzak i za nią też. Oczywiście widzę tę postać. Chcę ją nagrać tak, aby te krzaki nie były ostre, a postać tak. Czy istnieje taka możliwość?
W kamerach amatorskich głębia ostrości zawsze jest duża i ciężko uzyskać efekt o który pytasz. Portrety to raczej domena aparatów fotograficznych i to nawet tych bardziej zaawansowanych jak lustrzanki. Kamery mają zarówno innych obiektyw (amatorskie) jak i zapewne zupełnie inaczej przetwarzają obraz...
Temat głębi ostrości w kamerach jest bardzo szeroki i ciekawy. Zacząłem sie w niego wgłębiać. Wszędzie piszą, żeby móc ustawić odpowiednio głębie ostrości musisz mieć odpowiedni obiektyw. Przy standardowym obiektywie w kamerze, możliwość zmiany GO jest ograniczona. Nie wiem czy interesowałaś się aparatami typu lustrzanki. Jak masz lustrzankę i chociaż trochę wgłębiasz się w sposoby fotografowania musisz dokładnie poznać temat GO. Wiesz wogóle co za co odpowiada przy zmianie głębi, co trzeba zmieniać, na czym to polega?
kasiam napisał(a):
Dołączę się do Waszego wątku. Ja mam z kolei pytanie o ostrość. Na jakiej zasadzie działa? Profesjonalnie to chyba nazywa się głębia ostrości. Chodzi mi o to, jak mam ok 3m przede mną jakąś postać, przed nią jest jakiś krzak i za nią też. Oczywiście widzę tę postać. Chcę ją nagrać tak, aby te krzaki nie były ostre, a postać tak. Czy istnieje taka możliwość?
Dokładnie tak. Tylko zakres obiektywu w kamerach jest dużo mniejszy niż w lustrzankach. CO za tym idzie, efekt jest ograniczony. Różnice widać, lecz ciężko jest osiągnąć głębię ostrości nakierowaną na jedną osobę. Na pewno takie rzeczy można poprawić na komputerze.
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu