Podziel się wrażeniami!
Startowo - spacerowo - wczesnowiosenne...
Znaczy jeszcze nie zielono ale już słonecznie wrotycz01 .JPGokol-kap .JPG
No i d... zbita.....
Obiecuję poprawę (i spacer do parku jutro bo pogoda piękna) a póki co doszkolę się na galeriach tutejszych i KKM-owych
doslav napisał(a):
No i d... zbita.....
![]()
Wiosna panie sierżancie!
Prawdziwie primaaprilisowy był dzień... Najpierw prawie nadepnąłem na bażanta - wyprysnął mi spod nóg i ziemią tylko obsypał a później dwa razy spóźniłem się do największego zająca jakiego w życiu widziałem. A miałem go na wyciągnięcie ręki (no prawie... 10-15m)...
Skoro fauna się na mnie dziś obraziła (za wyj. motyli może) - znów przyszło mi ćwiczyć na badylkach. Cierpliwsze są
rusałka.JPG
wiosna.JPG
mech.JPG
A parówkę przyjąłem z "godnościom i kulturom osobistom" i na weekend zaplanowałem odwyk badylkowo-leśno-spacerowy
Ładne mydełko na tej rusałce - kto to fotografuje na pełnej dziurze, sigmą na 300mm?
I znów by trzeba parówek
A czas to 1/2500s. A po co? Było przymknąć do f/9, f/10, czas by się ustawił na ok. 1/500, 1/630, nawet ISO można by do 400 zmniejszyć. I będzie cacy. Tym bardziej, że w trybie "A" robiłeś.
Taaaa... Zaczynają wyłazić luki w wykształceniu Ale po to EXIF-ów chłopina nie wyciął, żeby właśnie takie konkrety usłyszeć. Bezmyślność należy piętnować z całą mocą - znakiem tego parówki w pełni zasłużone i przyjęte z pokorą oraz szacunkiem należnym.
Okazuje się, że przesiadka z kompaktu na lustro wcale nie jest taka prosta jak się wydawało - nawet jeśli kompakcik umożliwiał eksperymentowanie (A720 IS + CHDK). Niemniej życie uczy, że nic nie zastąpi nauki, pracy i dobrych rad życzliwych ludzi. W związku z tym krytyka przyjęta w całości i przekazana do realizacji
Aaa... No i DZIĘKUJĘ NAJUPRZEJMIEJ (bo jakoś mi się chyba wcześniej nie wyrwało to słowo-klucz?) i polecam się na przyszłość
Najbardziej podoba mi się nr 09 - mech w promieniach
No, to jak bez urazy, to jeszcze dodam dla potomnych - w kompakcie robi się zdjęcia prawie zawsze na "pełnej dziurze", bo możliwości przymknięcia jest niewiele (góra o 2EV) a i tak GO jest ogromna. W aparatach z większą (fizycznie) matrycą, czyli w lustrzankach mamy obiektywy o dużej możliwości regulacji przysłony (np. od f/2,8 do f/22 - wobec 2,8-5,6 w kompakcie). Ponadto obiektywy budżetowe/amatorskie mają taką nieprzyjemną cechę, że (w odróżnieniu od tych drogich/profesjonalnych), akceptowalną ostrość uzyskują po przymknięciu o ok. 2 działki. Taka sigma 70-300APO maksimum ostrości osiąga między f/9 a f/13, potem znowu spada (dyfrakcja). Generalnie z tych powodów nie należy (chyba, że mus) przy mykać bardziej niz do f/11, f/16, bo GO nam rośnie, jednak ostrość spada.
Jasno i przejrzyście... Niby się wie a jak co do czego to się okazuje, że nie bardzo :smileyredface:
kropka33 - mi też się podoba choć to taki niezbyt przemyślany i nie kombinowany pstryk. Może właśnie dlatego?? Dzięki i pozdrawiam...
Nie mogłem dziś odejść za daleko od komputera i telefonu więc tak sobie eksperymentowałem ze światłem z lampy...
kulki.JPG
kulki2.JPG
No i jeszcze lekcje ostatnio odrabiałem (motylki były do poprawki)
motyl-poprawka.JPG
Mam nadzieję, że trochę lepiej (mniej mydlin)?
No, motylek całkiem, całkiem, ale przy kulkach (10), ten artefakt od góry chyba lepiej by było usunąć?
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu