Podziel się wrażeniami!
Witam, jestem nowy na forum. Od dawna jestem fanem marki Sony zawsze uważałem ja za synonim jakości, niezawodności i innowacyjności. mam w domu wiele urządzeń Sony i z każdego byłem i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio szukałem jakiegoś przyzwoitego aparatu kompaktowego na prezent świąteczny i dość długo analizowałem co jest na rynku w przedziale 300-500zł bo taki mnie interesował. Miałem kiedyś Cybershota coś ok 3 megapikseli i robił świetne zdjęcia dlatego też chciałem się przyjrzeć bliżej aparatom Sony. W sklepie sprzedawca zaproponował mi model W510, 520 i ewentualnie W530 ale ten już kosztował znacznie więcej bo ok 450zł. Miałem ze sobą kartę pamięci aby zobaczyć w domu jak wyglądają zdjęcia z tych kompaktów i powiem szczerze byłem niemile zaskoczony. O ile zdjęcia z W530 jeszcze wyglądały przyzwoicie o tyle W 510 i 520 to tragedia. Nieostre, straszne szumy.. brak słów. Dla porównania w cenie W510/520 można już było kupić Canona A2200, który wypadł wyraźnie lepiej, a do tego ma lepszą jakość wykonania i filmy HD.. a w Sony.. słabiutkie filmy QVGA i nieatrakcyjna obudowa.. Były jeszcze aparaty olympus D715 i Nikon S3100. Jakość zdjęć trochę lepsza ale za to znacznie lepsza jakość wykonania i filmy HD! W cenie W 530 można było kupić Canona A3200 z optyczną stabilizacja obrazu, filmami HD, znacznie lepszym wykonaniem i o niebo lepsza jakością zdjęć! Panasonic FS16 też wypada lepiej niż Sony a kosztuje tyle samo. Tu nie chodzi o bezpodstawną krytykę, ale zastanawiam się dlaczego ktoś, nawet zwolennik marki, ma kupić sprzęt, który jakościowo odstaje od konkurencji a kosztuje tyle samo albo i więcej? Jakiś czas temu kolega kupił tez aparat Sony W120 i to był świetny aparat jak na swoją cenę(wtedy zapłacił coś ok 400zł) a teraz mamy W 520 :smileyevil: . Bardzo się zdenerwowałem. Ja rozumiem, że każda firma musi być oszczędna i nikt nie zaoferuje super jakości w niskiej cenie ale Sony to Sony i powinno trzymać poziom, przynajmniej nie gorszy od konkurencji!
Dodam jeszcze, że widziałem jak wielu ludzi kupowało te modele W510 i na pewno nie będą zadowoleni. Pytanie tylko czy, jak za jakiś czas będą chcieli kupić nowy aparat, chociaż spojrzą na aparaty Sony? Reputacja firmy na pewno ucierpi.
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu