Podziel się wrażeniami!
Witam.
Pewnie pytanie będzie też się tyczyć innych aparatów, ale czy w A700 macie może jakieś sprawdzone ustawienia strefy twórczej np. vivid +1 kontrast +1 ostrość itp. Na jakich ustawieniach najwięcej fotek robicie? Do tej pory bawiłem się w RAWACH, więc strefa nic nie wnosiła, ale coś leniwy się zrobiłem i wolałbym bez zbędnej obróbki robić w JPG. A ewentualnie perełki doprawić w RAWie.
Misiek025 napisał(a):
Pewnie pytanie będzie też się tyczyć innych aparatów, ale czy w A700 macie może jakieś sprawdzone ustawienia strefy twórczej np. vivid +1 kontrast +1 ostrość itp. Na jakich ustawieniach najwięcej fotek robicie?
Optymalne ustawienia dla A700, tzw. COMBO
nasycenie +1
ostrość +3 (+2)
jasność-2
Zone Matching -1
przy redukcji wysokich ISO na Wysoka
DRO+
Edit:
Oczywiście Firmware w A700 musi być w wersji v.4
A są takie "combo" dla innych modeli lustrzanek? Jeśli tak, to podajcie, może innym się przyda.
Lars napisał(a):
A są takie "combo" dla innych modeli lustrzanek? Jeśli tak, to podajcie, może innym się przyda.
Nie wszystkie dysponują parametrem "jasność".
Czyli
Lajam napisał(a):
jasność-2
Misiek025 napisał(a):
A dałbyś radę mi wytłumaczyć dlaczego zmniejszamy ten parametr?
Hej.
A mógłbyś mi pomóc z jednym problemem w użytkowaniu A700.
Zdarza mi się zdjęcia prześwietlać tzn na aparacie wydają mi się za ciemne i kolejne zdjęcia koryguje na + ekspozycją lub błyskiem. Już na samym kompie okazuje się to pierwsze jest ok a kolejne prześwietlone. Na aparacie mam ustawione maksymalne podświetlenie LCD
Używaj histogramu do oceny zdjęć.
Poza tym możliwe, że Twój monitor jest źle ustawiony.
Naznačite sviđanje na Facebooku
Pretplatite se na YouTubeu